sob, 15 lis 2025, 1:35 CET, NY 19:35, Londyn 0:35, Tokio 9:35, ^SPX -0.05% | Przegląd wiadomości (Analizy Wszystkie) | |
Perspektywy dobrych zbiorów, głównie w Ekwadorze obniżają ceny kakao PAP - Biznes 17 paź 2025, 8:51
17.10.2025, Warszawa (PAP) - Perspektywy dobrych zbiorów, głównie w Ekwadorze obniżają ceny kakao - ocenia w raporcie organizacja branżowa ICCO (International Cocoa Organization)."W związku z rosnącymi oczekiwaniami dotyczącymi głównego zbioru 2025/26, trend spadkowy cen kakao obserwowany w sierpniu przedłużył się do września 2025 r. Uczestnicy rynku zaczęli wyceniać bardziej korzystne perspektywy podaży, co przyczyniło się do spadku cen kontraktów terminowych na kakao" - pisze ICCO.ICCO pisze, że obecna spadkowa korekta cen kakao jest w dużej mierze przypisywana poprawie globalnych prognoz zbiorów na sezon 2025/26."Ryzyko kolejnego spadku produkcji zmalało, wspierane przez kilka kluczowych czynników, takich jak rozwój produkcji w Ekwadorze. Ekwador stał się głównym motorem napędowym globalnej podaży kakao. Krajowe ceny kształtowane przez rynek pozwoliły rolnikom skorzystać z wieloletnich wysokich cen, pobudzając inwestycje w uprawę kakao. Plony szacuje się na 800 kg z hektara, co przewyższa średnią w Afryce Zachodniej. Produkcja wynosi obecnie około 570 000 ton, a przy założeniu stabilnych warunków, prognozy mogą przekroczyć 600 000 ton w nadchodzących latach" - ocenia ICCO.Z kolei poprawa warunków pogodowych w Afryce Zachodniej, czyli sprzyjające opady deszczu w połączeniu z innymi sprzyjającymi warunkami pogodowymi w trzecim kwartale 2025 r. poprawiły perspektywy zbiorów w Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie."Chociaż spodziewany wzrost produkcji jest niewielki, przyczynia się on do ogólnych pozytywnych perspektyw" - napisano."Chociaż przewiduje się globalną nadwyżkę produkcji w sezonie 2025/26, nie jest ona spowodowana wyłącznie wzrostem produkcji. Popyt na kakao osłabł, a ożywienie pozostaje powolne po gwałtownych wzrostach cen w poprzednich latach" - dodano.ICCO dodaje jednak, że w Afryce Zachodniej, głównym regionie produkcji kakao na świecie, nadal utrzymują się problemy strukturalne. Podaż jest nadal ograniczona przez starzejące się drzewa kakaowe, uporczywe choroby upraw i rosnące ryzyko związane ze zmianami klimatu."Czynniki te podkreślają potrzebę ostrożnego optymizmu co do prognoz dotyczących podaży w nadchodzących miesiącach" - napisano. (PAP Biznes)map/ ana/ Zamieszczone na stronach internetowych portalu Stooq materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisu Informacyjnego PAP, będącego bazą danych, którego producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa SA z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Stooq na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione.
RSS Więcej wiadomości dla symbolu CC.F...
| | AutoQuote - system automatycznej aktualizacji kwotowań, wykresów oraz innych treści strony.
· ON - System włączony (domyślnie) · OFF - System wyłączony
System aktywny jest przez 20 minut. Aby włączyć go ponownie odśwież stronę
Jeśli zauważysz problem zgłoś go nam
|
|
AQ | |
|
|
|
|