sob, 15 mar 2025, 2:16 CET, NY 21:16, Londyn 1:16, Tokio 10:16, ^SPX +2.13% Przegląd wiadomości (Analizy Wszystkie) | |
EFL: Po 12,5% firm HoReCa spodziewa się wzrostu inwestycji i wyższych przychodów ISBnews - Biznes 18 lut 2025, 9:29
Warszawa, 18.02.2025 (ISBnews) - W branży hoteli, restauracji i firm cateringowych 12,5% przedsiębiorców planuje większe inwestycje (7,5% w IV kw. 2024 r.), i również 12,5% przedsiębiorców prognozuje wzrost sprzedaży (11% w IV kw. 2024), wynika z Barometr EFL dla HoReCa na I kw. 2025 r.Więcej inwestować planuje 12,5% firm, a kwartał wcześniej odpowiedziało tak 7,5% zapytanych. Największa grupa badanych - 68% - jest zdania, że poziom inwestycji nie zmieni się w ujęciu kwartalnym, a 20% obawia się ich zmniejszenia, podano."W obszarze sprzedaży 12,5% hoteli, restauracji i firm cateringowych prognozuje wzrost zamówień w swoich lokalach w najbliższych miesiącach tego roku. Kwartał wcześniej 11% przedsiębiorców z optymizmem spoglądało w przyszłość. Większe grono, i to niemal dwukrotnie, jest pesymistów. 19% przedstawicieli HoReCa spodziewa się mniejszej liczby gości, a w związku z tym mniejszych przychodów od stycznia do marca br. Największa grupa restauratorów, hotelarzy i firm cateringowych nie spodziewa się większych zmian w porównaniu do ostatnich miesięcy ubiegłego roku (69%)" - czytamy w komunikacie.Subindeks Barometru EFL na I kw. 2025 roku dla sektora HoReCa wyniósł 50 pkt (+1,1 pkt. kw/kw) wobec 50,1 pkt. w I kwartale 2024 roku."Subindeks dla branży HoReCa od kilku kwartałów 'krąży' wokół progu OR, który wynosi 50 pkt i oznacza, że firmy widzą szanse na rozwój swojego biznesu. O ile odczyt jest lekko lepszy niż pod koniec ubiegłego roku, o tyle wciąż brakuje prawdziwych jaskółek, które prognozowałyby odbicie wśród hotelarzy i restauratorów. Taki marazm trwa już piąty rok i nic nie wskazuje na odbicie. Przed pandemią wyniki poniżej 50 pkt. były wyjątkiem, teraz są rzeczywistością" - powiedział dyrektor departamentu sprzedaży rynku maszyn i urządzeń w EFL Piotr Warmuła, cytowany w komunikacie."Niższe wydatki konsumpcyjne czy coraz wyższe koszty pracy i prądu powodują, że restauratorzy i hotelarze liczą niemal każdą złotówkę. Nawet sezon ferii zimowych, który mamy obecnie, nie przekłada się wprost na optymistyczne prognozy przedstawicieli HoReCa. W przypadku hoteli duże znaczenie ma również pogoda, a ta, jak widać za oknami nas nie rozpieszczała od początku zimy. To przekłada się także na wstrzymanie inwestycji" - dodał.Według Barometru EFL dla HoReCa na I kw. 12,5% przedsiębiorców prognozuje poprawę płynności finansowej (11% w IV kw. 2024 r), a pogorszenia 20%. Z kolei a 24% przedsiębiorców prognozuje większe zapotrzebowanie na finansowanie zewnętrzne (22,5% w IV kw. 2024).Wartość głównego indeksu Barometru EFL na I kw. 2025 roku wyniosła 50,67 pkt, co oznacza wzrost o 0,1 pkt wobec IV kw. 2024 r.Barometr EFL jest syntetycznym wskaźnikiem informującym o skłonności firm z sektora MŚP do wzrostu (tj. rozwoju rozumianego, jako stawianie sobie przez przedsiębiorstwa celów związanych ze wzrostem sprzedaży i produkcji, ekspansją na nowe rynki i maksymalizacją zysków, co jest związane z inwestycjami w środki trwałe). Prognozowana na dany kwartał kondycja finansowa firm MŚP daje punkt odniesienia do wnioskowania o zakładanym kierunku zmian, które sprzyjają wzrostowi lub działają hamująco na rozwój firm. Badanie przygotowywane jest przez Ecorys na zlecenie Europejskiego Funduszu Leasingowego SA., a jego wyniki są publikowane co kwartał. Jego uczestnicy to mikro, małe i średnie firmy terenu całej Polski. W badaniu wzięła udział reprezentatywna grupa 600 mikro, małych i średnich firm. Aktualna edycja badania odbyła się od 1 do 30 grudnia 2024 roku.(ISBnews) RSS
| |
Pozostałe niusy z ISBnews |
|
|
|
|