sob, 8 lut 2025, 5:23 CET, NY 23:23, Londyn 4:23, Tokio 13:23, ^SPX -0.95% Przegląd wiadomości (Analizy Wszystkie) | |
Analiza: niewielki wpływ etykiet nt. kaloryczności produktów na mniejsze spożycie PAP - Biznes 21 sty 2025, 13:49
21.01.2025, Warszawa (PAP) - Z metaanalizy 25 badań opublikowanej przez Cochrane Library wynika, że zamieszczanie etykiet na produktach spożywczych o zawartości kalorii w niewielkim stopniu wpływa na obniżenie ich spożycia. Ale nawet to ma sens - twierdzą autorzy badania.Cochrane Library udostępnia wiarygodne badania i jest jednym z najważniejszych źródeł informacji w medycynie opartej na faktach. Najnowsza metaanaliza opracowana została przez brytyjskich specjalistów University of Cambridge, University of Oxford oraz University od College London.Pod uwagę wzięto efekty etykietowania kalorii produktów spożywczych oferowanych w supermarketach, restauracjach i kawiarniach oraz innych miejscach, jakie wprowadzono w ostatnich latach we Francji, Kanadzie, USA oraz Wielkiej Brytanii.Z analizy 25 badań na ten temat wynika, że w przypadku posiłku lub produktu o zawartości 600 kalorii dzięki etykietowaniu zmniejszenie spożywanych kalorii średnio nie przekraczało 11 kalorii, czyli wyniosło 1,8 proc. To tak jakby zrezygnować ze spożycia dwóch migdałów.Jeden z głównych autorów metaanalizy dr Gareth Hollands z University od College London przyznaje, że to niewiele, ale jego zdaniem etykietowanie kalorii "potencjalnie może znacząco wpływać na wybór produktów spożywczych". Zaznacza też, że w przypadku tego rodzaju działań "nie należy oczekiwać cudów". Poza tym ma ono znaczenie wraz z innymi przedsięwzięciami, które mogą wpływać na wybór produktów spożywczych, takich jak tzw. podatek cukrowy.Pojawiają się jednak opinie, że etykietowanie kalorii u niektórych osób może mieć negatywny wpływ, polegający na przesadnym zwracaniu uwagi na zawartość kalorii w produktach spożywczych. Towarzyszy temu większy stres przy spożywaniu produktów, a w skrajnych przypadkach - może sprzyjać większej skłonności do zaburzeń odżywiania, takich jak bulimia czy anoreksja.Na ten temat brakuje jednak badań. Dlatego autorzy metaanalizy zaznaczają, że należy je wkrótce przeprowadzić. (PAP)Zbigniew Wojtasińskizbw/ agt/ Zamieszczone na stronach internetowych portalu Stooq materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisu Informacyjnego PAP, będącego bazą danych, którego producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa SA z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Stooq na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione.
RSS
| | |
|
|