nie, 9 lut 2025, 2:07 CET, NY 20:07, Londyn 1:07, Tokio 10:07, ^SPX -0.95%
 Symbol np: ^SPX   
 Symbol np: ^SPX   
Login i hasło     zapisz  
Przegląd wiadomości (Wszystkie Świat)
Widok: Ostatnia | Kilka | WszystkieKategoria: Biznes | Kraj | Świat | Wszystkie
Źródła:
Szukaj w niusach:
Łódź - Politechnika Łódzka uzyskała 2 mln zł z UE na opracowanie nowatorskiej technologii wypieku pieczywa
PAP - Biznes
13 sty 2025, 17:58


13.01.2025, Łódź (PAP) - Badacze z Politechniki Łódzkiej we współpracy z firmą BioStar PPHU Witold Krusz uzyskali 2 mln zł unijnej dotacji na opracowanie nowatorskiej technologii przygotowania i odroczonego wypieku wysokiej jakości pieczywa na zakwasie.

O docenieniu naukowców w konkursie ogłoszonym przez Centrum Obsługi Przedsiębiorcy i przyznaniu przez Urząd Marszałkowski w Łodzi dotacji unijnej w wysokości 2 mln zł poinformowała w poniedziałek rzeczniczka PŁ dr inż Ewa Chojnacka.

Z uwagi na interdyscyplinarny charakter badań zaangażowani są w nie badacze z dwóch wydziałów: Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska, którzy współpracują z firmą BioStar, zajmującą się produkcją maszyn piekarskich.

"Naszym celem jest opracowanie nowatorskiej technologii przygotowania podmłody oraz odroczonego wypieku pieczywa pszennego. Podmłoda to tradycyjny zaczyn używany do wypieku chleba, natomiast odroczony wypiek pieczywa to technologia umożliwiająca opóźnienie lub wydłużenie czasu fermentacji ciasta. Skupimy się na zaprojektowaniu urządzenia, które umożliwi szybkie nawilżenie mąki oraz właściwe wymieszanie składników podmłody, a także wprowadzenie aktywnych kultur drobnoustrojów do środowiska. Dodatkowo zostaną dobrane odpowiednie warunki procesów mieszania i fermentacji, uwzględniając niskotemperaturowe procesy charakterystyczne dla odroczonego wypieku" - wyjaśniła dr hab. inż. Joanna Berłowska, koordynująca projekt.

Uczestnicy projektu zaplanowali cztery etapy badań: opracowanie innowacyjnej metody przygotowania podmłody, zaprojektowanie urządzenia do mieszania składników pod wysokim ciśnieniem wody, ocenę fizykochemicznych i sensorycznych właściwości pieczywa, optymalizację konstrukcji mieszadła dla produkcji demonstracyjnej, z uwzględnieniem odroczonego wypieku.(PAP)

agm/ zan/

Zamieszczone na stronach internetowych portalu Stooq materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisu Informacyjnego PAP, będącego bazą danych, którego producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa SA z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Stooq na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione.

  RSS  
Najświeższe niusy
Liban: po dwóch latach powstał rząd, nowym premierem Nawaf Salam
sob, 8 lut - PAP
Francja: Marine Le Pen chce referendum ws. zniesienia "prawa ziemi"
sob, 8 lut - PAP
Niemcy: kandydat chadecji na kanclerza Merz gotów do rozmów z SPD, wyklucza współpracę z AfD
sob, 8 lut - PAP
Izrael: lotnictwo ostrzelało magazyn broni Hamasu w Syrii
sob, 8 lut - PAP
Iran: najwyższy przywódca spotkał się przedstawicielami Hamasu
sob, 8 lut - PAP

 więcej...


Pozostałe niusy z PAP
Olsztyn: kontrterroryści zatrzymali mężczyznę na Starym Mieście, oddali strzał
sob, 8 lut - PAP
Finlandia - Ministerstwo: Rosjanie naprawiają kabel Baltika, łączący Petersburg z Królewcem
sob, 8 lut - PAP
Nawrocki: jak zostanę prezydentem, jednostronnie wypowiem pakt migracyjny
sob, 8 lut - PAP
Trzaskowski: potrzeba nam prezydenta, który będzie umiał powiedzieć "nie"
sob, 8 lut - PAP
Trzaskowski: Zawsze będziemy pomagali tym, którzy potrzebują, zwłaszcza gdy walczą za naszą wolność
sob, 8 lut - PAP

 więcej...


Pomoc - Dla Webmasterów - RSS - Reklama - Regulamin - Prywatność [ustawienia] - Zero reklam - Stooq - Aplikacja na Androida - Ziemia: CO2 CH4 Temp.

© 2000-2025 Stooq